Slaapmedicatie versus Melatonine.

Ik Neem al jaar en dag slaapmedicatie, trazodone heet het goedje, trazolon de joekels van pillen. Maar nu moet ik zeggen dat ik de laatste tijd heel veel last heb van vergeetachtigheid Het gevoel s morgens een zombie te zijn. En het lijkt of het medicament zich tegen mij aan het keren is.

Een goed jaar geleden volgde ik een voordracht over het dag en nachtritme, en daar was er sprake van het aanmaken van melatonine. Ik zal jullie heel de uitleg besparen. Maar doordat we constant maar met schermen bezig zijn, tv, laptop smartphone geven we de hersenen de impulsen dat het nog “dag” is en daarom schiet het mechanisme niet op gang dat melatonine moet aanmaken.

Je kan dat oplossen door een speciale bril te dragen met blauwfilterende glazen. En aangezien er een aktie was bij Hans Anders , waar je gratis glazen kon krijgen, ik moest alleen de optie blauwfilderend bijbetalen en dat was slechts 40 €. Montuur en bril goed voor 79 euro. Ik kocht ook een gewone bril, voor 39 € en kreeg nog eens 40 € van de ziekenkas terug. Ik wil maar zeggen mensen, voor de prijs moet je het niet laten.

Ik draag nu s avonds mijn roze bril, want er mogen dan blauwfilterende glazen inzitten, het montuur is rose En ik probeer het nu met melatonine bij te nemen in de plaats van slaapmedicatie.

Ik moet zeggen, na drie dagen ben ik zombie-af. Mijn hoofd voelt veel helderder, geen katergevoel meer s morgens. Maar ik ben hondemoe, want ik lig veel wakker, ondanks de melatonine. Maar wat wil je, ik zit al bijna tien jaar aan de slaapmedicatie, we gaan dat nu ook niet gaan oplossen in één twee drie.

Deze nacht heb ik dan tegen tegen 3 u een lichte inslaper genomen, stukken lichter dan wat ik normaal neem. En heb dan toch geslapen tot mijn wekker om 6.30 afliep. Want ik moest al om kwart voor 8 de trein nemen in Tielt, om haar Kalmthout te sporen.

En ik kreeg zo’n klop van de hamer toen ik thuiskwam dat ik me een half uurtje in de zetel heb gelegd en ondanks de drie koppen koffie prompt in slaap ben gevallen.

Ik hoop dat ik er in slaag om toch terug een nachtritme op te bouwen . melatonine zorgt er ook voor dat het lichaam in herstel kan treden enfin, wie er meer wil over weten mag me altijd raadplegen.

Maar de angst dat ik zal worden is zo groot! Soms wordt dat eens smalend gezegd, dat ik moet opletten dat ik niet wordt als mijn moeder, en o jee, ik hoor dat niet graag.

Nu alleen hopen dat ik er toch in slaag om voldoende door te slapen zodat mijn lichaam zich inderdaad kan herstellen tegen s morgens.

En neen, het is geen valium of zo waar ik moet van afkicken, het is ook geen antidepressiva. Ik heb er dus goeie hoop op, dat mijn lichaam de veranderingen zonder al te veel tegenmorren zal aanvaarden.

Ik voel me in elk geval scherper van geest, helderder en kan me beter concentreren. Op hoop van zegen dus.

Advertenties

9 gedachtes over “Slaapmedicatie versus Melatonine.

 1. Het grappige is, dat ik al een tijdje slecht slaap, maar vannacht sliep ik goed tot mijn grote verbazing. Ik hoop dat het je lukt om je medicatie af te bouwen, nam onlangs nog eens een slaappil en was er heel de dag woezie van. Nog eens bedankt dat je er was, betekent heel veel voor me!!

 2. Ik wens je veel succes om van je slaapmedicatie af te geraken Christa.
  Ik heb het enkele maanden ook nog eens geprobeerd,na 10 dagen bijna niets geslapen te hebben, behalve in de namiddag in mijne zetel, ( omdat ik mijn ogen niet meer kon open houden, neem ik ze terug, jammer genoeg.
  En ja ook ik vergeet heel veel, en ben ik ook bang om te worden als mijn moeder ( korte termijn geheugen kwijt )
  Mijn neuroloog sust me , dat het door mijn cvs komt …

 3. Ik neem nu ook al een dikke twee maanden dat Trazo-ding. Maar soms helpt dat helemaal niet als ik compleet overstresst ben. Ben nu aan het afbouwen, hopelijk lukt dat. Over dat blauw licht las ik ook al, maar ik wist niet dat er filterbrillen bestonden 🙂 Ik sluit mijn dag altijd af met de smartphone (en ik sta ermee op ook), eigenlijk zou ik dat moeten afleren en met een leeg hoofd in bed kunnen kruipen maar als het zo simpel was dan bestond er geen slaapmedicatie 😀

  1. Wel een trazolan is eigenlijk medicatie om door te slapen. Het helpt niet echt om in slaap te vallen. Ik ben er ondertussen overheen. Al zijn er nog momenten dat ik moeilijk inslaap,. Ik kom wel nog veel wakker. Gelukkig moet ik niet op , om naar mijn werk te gaan. Bij de werkende mens ligt dat een stuk moeilijker uiteraard. Ik neem ondertussen ook een melatonine meer. Het is niet goed voor de lever en je mag het niet nemen in combinatie met antidepressiva. En het verhoogt het libido! Maar euh, met dat laatste hadden we niet zo’n probleem. Er waren er hier die dat nog leuk vonden. Ik ben tevreden van die bril. Je ziet dat niet dat het speciale glazen zijn. Aanvankelijk dacht ik dat dit zoals een zonnebril was, maar niet dus. Als het nog eens gratis glazenaktie is bij Handers kan je er eentje kopen voor 79 €. Misschien veel voor iemand die normaal geen bril draagt, maar mijn bril is multifocaal, dus voor mij is dat wel heel goedkoop.

   1. Aha, er is dus verschil, daar was ik mij niet van bewust. Het probleem is bij mij dat ik soms ’s nachts wakker wordt (lawaai op straat, toiletbezoek) en dan niet meer in slaap val. Zeer irritant (hoewel nu alweer efkes geleden, hout vasthouden). Haha over het libido 🙂 🙂 Mijn brillenglazen zijn doorgaans erg duur (want hoge sterkte) dus misschien toch eens over nadenken wanneer ik nog eens een nieuwe zou kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s