Gastronomisch??!!

Mijn ventje had me een bongobon gekocht goed voor een viergangenmenu in een sterrenrestaurant. Mooi verjaardagsgeschenk, nietwaar!

Twee jaar geleden had ik voor valentijn zo’n bon gekocht en we zijn daarmee naar de Hertog Jan in Brugge getrokken. We konden hem enkel gebruiken tijdens weekdagen s middags of mits opleg s avonds of in het weekend.

We dachten, hum, ze zullen vast een speciaal bongobon menuutje in elkaar steken, maar niets was minder waar. Het was een geweldige culinaire ervaring! Echt de moeite om met een bongobon naar daar te trekken.  Goedkoper of dat je ter plaatse een vier-gangenmenu neemt zonder bongo bon. Dus…… aardig meegenomen. We werden even goed bediend, kregen zelfde hapjes, zelfde menu , als de andere tafels. En Gert Mangeleer kwam ook eens bij onze tafel langs om te vragen als alles naar wens was. Echt een supter ervaring. Ok, het drankenarrangement kost dan nog eens 70 euro per persoon en dat is nog zonder het aperitief gerekend. Maar toch, prijs kwaliteit, dik in orde. Nog nooit geen spijt gehad.

Tot we dit jaar besloten om naar Vivendum te gaan in Dilzen Stokkem te gaan. We hadden ook nog een bongobon voor een overnachting en konden dat perfect combineren.

Ik was er heel erg op gebrand! Het was al lang geleden dat we echt nog eens gastronimisch uit eten waren geweest.

Het restaurant is klein, ik denk niet dat er dertig personen kunnen zitten, met uitzondering van een klein apart lokaal waar een groepje tot een man of 16 kan plaatsnemen.

Opgetut gelijk nen kerstboom, kwamen we naar beneden en kregen een plaatjse toebedeeld in de hoek van het restaurant. De Maitre d hotel moest al tegen de zestig zijn, en dat gold ook voor de “serveuze” . Mmm, precies of moeder en vader meehielpen in het bedrijven om de kosten te drukken. Ik kan niet zeggen dat ze niet correct opdienden, of fouten maakten. Maar ik vond haar stem irritant toen ze de gerechten aankondigde. Of we aperitief wilden vroeg de maitre die tegelijk ook sommelier was. Aja , natuurlijk, een aperitiefje hoorde er wel bij. Hij raadde ons een rose prosecco aan. Leek ons goed, we kregen immers geen kaart wat er nog was en hoeveel alles kostte. Bleek later dan ons glaasje 12.5 kostte wat bijna even veel was als een glas champagne bij Hertog Jan die drie sterren had en de Vivendum maar eentje.

ER werden drie hapjes op tafel gedropt. een glaasje met spinazieflan een gekookte eierdooier en wat creme van kaas. Een moderne versie van een eitje op zijn florentijns. Helaas was de spinazieflan niet goed afgekruid zodat het geheel flets smaakte. Hm, op naar iets beters dan maar!

Een schaaltje met een mousse van zoete aardappel, niet slecht, maar ook niet superlekker. Het schaaltje met het konijn in vinaigrette werd doorgeschoven naar manlief, want ik eet geen konijn. Dus twee kleine hapjes ( in de plaats van zeven in H.J.) IK voelde mijn humeur al zakken.

Als eerste voorgerecht , tartaar van zwaardvis gemarineerd, en geserveerd met schijfjes radijs. Het hoopje tartaar was maximum 6 cm doorsnede en was 1 vinger hoog. Dat was niet slecht, maar tegen dat ik het goed en wel smaakte was het al weg. Er werd wel genoeg wijn geschonken. De wijn was lekker en paste correct bij de gerechten. En ons Chrissebie dronk het allemaal op. Ook het brood werd aangevuld, normaal eet ik geen brood, maar we hadden honger.

Tweede voorgerecht. Geprakte aardappel, met gepocheerd hoeveëitje , mousseline en zwarte truffel. Het gerechtje was opnieuw even groot of het vorige, al was het nu wel twee vingers hoog. Truffel??? Eum, ik zag wel zwarte brokjes in de saus, toen ik op zo’n stukje beet zat daar nog geur nog smaak in. In een gastronomisch restaurant verwacht ik nu wel dat daar op zijn minst een schijfje verse truffel op zou liggen. Mijn gemoed begon te zakken. Ik word boos als ik geen waar voor mijn geld krijg, echt ik wordt daar heel erg pissed van! De patatjes waren karnemelkstovers zoals wij dat noemen. Het lievelingsgerecht van mijn kinderen, maar daar eten wij thuis twee talloren van. Daar werd het opgediend alsof het een klompje goud betrof.

Nu, ik weet wel dat je geen grote hoeveelheden moet verwachten in een sterrenrestaurant, maar op het einde van de rit moet je toch genoeg hebben. Terug de vergelijking met H.J., waar dit wel correct is.

Maar ondertussen vloeide de wijn rijkelijk en dronk ik behoorlijk snel, tja ik had honger en kon niet nog eens brood vragen!

Het hoofdgerecht was fazant. We kregen een bord met twee stukjes rollade van fazant. Het vlees was niet eens warm genoeg, , we kregen er een likje saus bij, twee spruitjes, een lekker dauphinoisaardappeltje, dju, maar één zo’n kleintje. Damn, ik heb nog honger. We kregen nog een tweede glas rode wijn en zonder dat ik er erg in had was de alcohol al deftig naar mijn hoofd gestegen. Tja dat heb je natuurlijk als je meer drinkt dan eet!

We kregen een heerlijk glas zoete wijn voor het dessert werd opgediend en euh, ik kreeg daar zo een slag van de molen van dat ik het dessert niet eens meer herinner, zelfs toen ik het achteraf op een foto op mijn gsm zag. Bam, koffie hoefden we niet meer. Direct hup de trap op en in ons bed gedoken.

Oja ik vergat nog te vertellen dat naast ons een tafel blaaskaken zat, echt, niet te doen, hoe hoog die het in bol hadden en ze gedroegen zich als echte snobs. Ik vroeg me af of ze ook smaakten , of beter gezegd , niet smaakten dat de truffel naar niets smaakte!

S anderendaags rekende we af, en ik gaf met tegenzin mijn bongobon! Dikke spijt dat ik hem daar gespendeerd had. Echt. Als ik samentel wat ik op mijn bord heb gehad , ten eerste in gram, en ten tweede, de prijs van de grondstoffen! Wel voor mij kan dat niet. IK voelde me bedrogen en belazerd . Bij geen enkel gerecht had ik het gevoel van , waow dat is echt lekker. Prijs kwaliteit was dit niet ok! En dan word ik chagrijnig. Gelukkig had ik geen kater! Want ik had vooral veel wijn gedronken met hier en daar een hapje tussen was het gevoel wat ik had.

Vivendum is zeker zijn ster niet waard, toch zeker niet met het menu we daar gekregen hebben! En volgend jaar koop ik ons een nieuwe bongobon en gaan terug naar Hertog Jan, zeker weten!

 

 

 

11 gedachtes over “Gastronomisch??!!

    1. Wel de week ervoor waren we met mijn ma gaan eten in een eenvoudig restaurant. We hebben daar Een brazilaanse steak gegeten. Superlekker en mals. Veel beter gegeten dan in de vivendum.

  1. Triestig vind ik dit. Zou absoluut niet mogen, Hertog Jan staat hoog op mijn lijstje, maar eerst proberen we in Knokke de Sel Gris……

  2. Echt zonde. Ik zou me ook behoorlijk bedrogen voelen en dat terwijl je volledig opgebrand was en het zo nodig had. Niet leuk voor jou! Je vraagt je dan af hoe ze zelfs aan zo één ster komen…

  3. Amai sloeg dat tegen seg… Ik ben nog nooit in een sterrenrestaurant gaan eten maar heb nog al opgevangen dat hoe duurder, hoe kleiner de porties… Mochten de smaken dan nog goed zitten, ça va, maar ik zou mij ook in ’t zak gezet voelen als ge met honger van tafel gaat en eten krijgt dat ge evengoed zelf zou kunnen maken. Volgende keer beter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s